torstai 15. maaliskuuta 2012

Roxy Music - Country Life (1974)


Olen löytänyt varmaan kaikki Roxy Musicin albumit halpishintaan vinyylinä ja cd:nä. Nappasin nyt neljännen albumin Country Lifen hyllystäni kuunteluun. Suhtautumiseni Roxy Musiciin on kaksijakoinen. Roxy Music on todennäköisesti vaikuttanut jokaiseen lempibändiini. Toisaalta rakastan bändiä, mutta välillä artsyily, Bryan Ferryn laulumaneerit ja yleinen karnevalismi alkaa ärsyttää. Roxy Musicilla on monia loistavia biisejä, mutta mielestäni vain yksi loistava albumi, For Your Pleasure.

Country Lifen pahamaineinen kansi on ainakin huomiota herättävä. Nännit on ihan ok, ja nostalgisen 70-lukua, mutta joku tuossa häiritsee. Mallit poseeraavat pusikossa, ja levy on nimensä mukaisesti maalaisteemainen. Tosin suhtautuminen maaseutuun on mielestäni brittiläisen ylimielinen, mitä nyt voi odottaa Bryan Ferryn kaltaiselta ketunmetsästäjältä. Teema kuuluu useissa biiseissä letkeinä countrypianoina ja -viuluina, huuliharppuina ja pehmo-bluesrock-vaikutteina. Ne ovat elementtejä, joita en siedä yhtään. En ole koskaan kuunnellut Smokeytä, mutta pehmeimmät kappaleet kuulostavat joltain, miltä Smokey saattaisi kuulostaa. Onneksi kitaristi Phil Manzanera tuo tähän taidekouluporukkaan särmää välin jopa brutaalilla soundillaan.

Onneksi levyllä on monipuolisia biisejä, ja noin puolet on skipattavia ja puolet loistavia. Kovia biisejä ovat rokkaavat Thrill of it All ja Casanova, progressiivinen Bitter-Sweet, joka vaihtuu saksankieliseksi polkaksi, aavemainen keskiaikahenkinen Triptych, sekä suosikkini Texasille omistettu Prairie Rose, joka on inspiroinut Talking Headsin Big Countryä.





torstai 8. maaliskuuta 2012

Räppääviä naisia

Naistenpäivän kunniaksi tässä on listattuna hyviä ja huonoja naisräppäreitä. Ei ole helppoa menestyä räpin misogynistisessä maailmassa.

Missy Elliot

Pidän Missyä friikkiräpin pioneerina, jolle Nicki Minajkin on paljon velkaa. Missyltä ei ole tullut hittejä pitkään aikaan, mutta karisma yhdistettynä Timbalandin omalaatuisiin biitteihin teki hänestä ehkä menestyneimmän naispuolisen räppärin.



Mia X

Mia X on No Limitin naisia ja tuttu jostain satunnaisesta Master P featista, jossa Mia X jättää P:n täysin varjoonsa. Toisaalta kukapa ei osaisi räpätä paremmin kuin Master P. En ole nähnyt tai kuullut alla olevaa kappaletta aiemmin, mutta kova meno näyttäisi olevan. Jännä, että tässäkin videossa naiset sheikkailevat eivätkä miehet.



Jean Grae aka What? What?

Tunnettu lukuisista feateista, mutta saanut myös ug-suosiota sooloillaan. Ehkä arvostetuimpia naisräppäreitä.



Apani B-Fly

Täysin random. Muistan jostain Pharoahe Monch featista, mutta hän on tehnyt näköjään paljon soolobiisejäkin.



Bahamadia

Tunnettu hypnoottisesta flow'sta ja Rawkus-yhteyksistä.



Gangsta Boo

Jotenkin lämmittää nähdä, että Three 6 Mafia originaali Gangsta Boo on vieläkin aktiivinen ja saa respektiä, jota todellakin ansaitsee. Tyylikään ei ole muuttunut ainakaan vähemmän kreisiksi. Alla oleva biisi on tosin sitä ysärin lopun kiiltomeininkiä eikä Gangsta Boota rankimmillaan.



Bloody Mary aka Nini X

Alla olevassa Bloods & Crips -projektin kappaleessa vetää tokana räppäri nimeltä Bloody Mary. Googlettamalla selviää, että hän kuoli 2006 moottoripyöräonnettomuudessa eli RIP vaan. Toisaalta hän sai elää varmaan kauemmin kuin nuo muut räppärit biisissä. Vaikea ymmärtää noita jengitouhuja.



Nicki Minaj

Tämän hetken puhutuin räppäri. Tunnettu lähinnä kreisistä tyylistään, joka on jotain Missy Elliotin ja Lil Waynen väliltä, sekä oudosta pukeutumisestaan. Osaa kuitenkin räpätäkin.



Kreyshawn

Muotibloggari tekemässä gangstarappia. Käsittämätön meininki, tarttuva biisi.



Lopuksi vielä tunnistamaton räppäri Manson Familystä. Hullua.