perjantai 24. kesäkuuta 2011

The Harder They Come (1972) elokuva ja soundtrack


Shanty Town - Jamaica - where the best grass in the world sells for two dollars an ounce in the street, where shooting a film can be held up when actor is shot (2 have died since it was completed), where people sing in church till they have an orgasm (thank you Lord).

The Harder They Come (elokuva ja soundtrack) on tärkein asia mitä Jamaikalaiselle musiikkiskenelle on tapahtunut. Jamaikan ensimmäisestä elokuvasta tuli kulttihitti länsimaissa, ja voi vain yrittää kuvitella minkälaisen vaikutuksen elokuvan kappaleet tekivät ensimmäistä kertaa reggaeta kuulevaan länkkäriin. Varmaan kaikki elokuvan nähneet ryntäsivät ostamaan soundtrackin, ja siitä tuli pitkäksi aikaa myydyin jamaikalainen levy. The Harder They Come avasi markkinoita jamaikalaiselle musiikille ja raivasi tietä Jimmy Cliffin musiikkiuralle ja mm. Bob Marleylle. Suomesta ei ole kovin helppo löytää vanhaa reggaeta vinyylillä, mutta The Harder They Comen soundtrackin ei pitäisi mikään harvinaisuus olla. Omani ostin aikoinaan levymessuita vitosella.

Elokuva kertoo köyhästä maalaispojasta Ivan, joka tulee Kingstoniin unelmanaan tulla tähdeksi. Ivan pääsee levyttämään, mutta ahne paikallinen levymoguli ei suostu maksamaan kunnolla, ja Ivan sotkeutuu ganjabisnekseen. Lopulta hänestä tulee tappaja ja poliisia pakoileva antisankari, mikä taas tekee Ivanista tähden, mutta vie myös hengen. Elokuva on vaikuttava ja autenttinen ajankuva ja Jimmy Cliff on loistava pääosassa. Se kritisoi korruptoituneita poliisivoimia, mediaa ja väkivaltaa ihannoivaa populaarikulttuuria (vuosikymmeniä ennen kun dancehallin gangstalyriikat aiheuttivat pahennusta!), mutta ei tee kuitenkaan Ivanista pelkkää systeemin uhria, vaan näyttää että omilla valinnoilla on väliä. Välillä elokuva on vähän laahaava kuten pienen budjetin leffat usein, mutta suositeltavaa katsottavaa silti. 


Elokuvaa ja soundtrackia ei voi erottaa toisistaan, sillä yksi tähti elokuvaan tulee loistavista kappaleista, ja elokuvan ehkä parhaat kohtaukset sisältävät artisteja vetämässä kappaleita tunteella nauhalle tai porukkaa joraamassa kappaleiden tahtiin baarissa. Soundtrack koostuu elokuvan ohjaajan Perry Henzellin lempisinkuista ja neljästä Jimmy Cliffin originaalibiisistä. The Harder They Come on yksi parhaita reggaebiisejä koskaan, ja Many Rivers To Cross ja Sitting In Limbo ovat aivan upeita soulbiisejä. You Can Get It If Your Really Want hyvä myös, mutta se on jotenkin yltiöpositiivinen renkutus, varhaista ”rantareggaeta”, ja olen hieman kyllästynyt siihen. Varsinkin kun kappale soi The Harder They Comen kanssa aivan jatkuvasti elokuvassa, dvd:n valikoissa ja bonusmateriaaleissa. Nämä kaksi kappaletta ovat jopa soundtrackilla kahteen kertaan! Elokuva pistää You Can Get It If You Really Want Itin uuteen kontekstiin, sillä Ivan todella saa elokuvassa sen mitä haluaa, mutta vasta kun hän rupeaa häijyksi rikolliseksi.

Muut kappaleet ovat aikakauden parhaita reggaesinkkuja Scottyltä, The Melodiansilta, The Maytalsilta, The Slickersiltä ja Desmond Dekkeriltä. Rivers Of Babylon on kappaleista tunnetuimpia Boney M:n coverin vuoksi. Hyvä kappale, mutta Boney M:n version kuullut ehkä liian monta kertaa. 

 
Elokuva:

Soundtrack:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti