torstai 9. kesäkuuta 2011

Talking Heads -torstai: Big Country

Big Country on ehkä lempparini kaikista Talking Headsin kappaleista, tai ainakin yksi niistä. Kappale poikkeaa muusta TH:n varhaisesta materiaalista. Se on pehmeä ja country-rock vaikutteinen melko simppeli pop-biisi, ja musiikillisesti ehkä jotain mitä Jenkkien keskiosien aikuisradioissa soitetaan. Tämä ei ole ollenkaan sellaista musiikkia mistä normaalisti tykkään, mutta jokin tässä kappaleessa on kuitenkin vaan niin upeata, että siihen ei varmaan kyllästy koskaan.

Laulun kertoja kuvailee näkymiä lentokoneesta lentäessään yli USA:n. Hän kuvailee tehtaita, farmeja ja ihmisten koteja. Kuvailut menevät kuitenkin yksityiskohtiin, joita olisi mahdoton nähdä lentokoneesta, joten kappale siis käsitteleekin vain kertojan mielikuvaa maaseudusta, jota on newyorkilaiselle Byrnelle varmaan koko muu Amerikka. Kuva maaseudusta on hyvin idyllinen ja romanttinen: ilma on puhdasta, ihmisillä on kivaa ja ruoka on terveellistä. Albumin nimi on More Songs About Buildings And Food, ja Big Country on selkeimmin kappale rakennuksista ja ruuasta. Byrne kuvailee myös ruuan tuotantoketjua, sitä kuinka ruoka kulkee pelloilta kauppoihin ja sieltä ihmisille: "I have learned how these things work together".

Kaikesta romantisoinnista huolimatta kertosäe yllättää: "I wouldn't live there if you paid me to". Kappaletta voisi pitää ilkeämielisenä, mutta jotenkin rehellisessä naiiviudessaan se ei kuitenkaan ole sitä. Kertojan koti vaan sattuu olemaan jossain aivan muualla ja erilaisessa ympäristössä, ja hän nauttii maaseudusta turvallisella etäisyydellä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti