tiistai 21. kesäkuuta 2011

Talking Heads -tiistai: Drugs

Name of this song is Drugs and that's what it's about.

Talking Headsiin ei koskaan sopinut rock'n'roll-ördäys, mutta kyllähän ne huumeet "talkkareille" maistui. Bändin outous on lähtöisin lähinnä vain David Byrnen erikoisista aivoista eikä tajuntaa laajentavista aineista, mutta bändillä on kuitenkin ainakin kaksi selvästi huumeista kertovaa kappaletta: And She Was ja mielikuvituksettomasti nimetty Drugs.

Drugs on kolmannelta albumilta Fear Of Music (1979), joka vei bändiä vieläkin kokeilevammalle linjalle. Drugsin sanat kertovat simppelisti jonkun huumeen vaikutuksen alaisena olemisesta. Ei glorifioiden eikä peloitellen, vaan neutraalisti ja realistisesti. Voin kuvitella Byrnen trippailevan nurkassa ja mulkoilevan hämmentyneenä. Hän kutsuu olotilaa sähköisyydeksi.

Musiikillisesti kappale on yksi viiden minuutin trippi. Outoja efektejä, kaikua ja pelottavia ääniä. Kitaraa, rumpuja ja bassoa käytetään minimalistisesti ja kappale on oikeastaan lähellä ambient-musiikkia. Tuottaja Brian Eno on varmasti vaikuttanut kappaleen lopulliseen muotoon paljon, sillä hän on periaatteessa keksi koko ambient-termin vuotta aikaisemmin.

Name Of This Band Is Talking Heads -livelevyltä löytyy kaksi versiota kappaleesta. Drugs (Electricity) on livemuunnos levyversiosta. Vähän vauhdikkaampi vain. Electricity (Drugs) on taas aivan erilainen versio. Se on perinteisempi TH-kappale, ja toimii yllättävän hyvin näinkin. Hyvä laulumelodia tulee selvemmin esille ja kertosäe rokkaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti