perjantai 19. marraskuuta 2010

Trans-X spesiaali

Trans-X


Tapahtuma: 13.11.2010 Italo[reiv:]#2 @ Neo, Helsinki
Levy: Trans-X - Living on Video ('85 re-mix) / Digital World (1983) 7"

Noin viikko sitten löysin itseni aivan yllättäen Helsingistä Neo-klubilta (entinen Redrum) todistamassa kanadalaisen syntikka-artisti Trans-X:n keikkaa. Tilanne oli outo, koska olin tyttöystäväni kanssa ihan muusta syystä Helsingissä, enkä todellakaan tiennyt että Trans-X on enää edes olemassa. Kello oli noin kaksi yöllä, maksoin 16,50 euroa sisäänpääsystä ja keikka oli juuri sellainen kuin voisi kuvitellakin. Vanha äijä aurinkolaseissa heilumassa näön vuoksi mukaanotetun keytarin kanssa, ja nuori stripparin näköinen naislaulaja latex-asusteissa laulamassa aivan päin helvettiä. No eivätpähän vetäneet playbackina. Puolityhjä yleisö koostui lähinnä jurrisista nuorista miehistä ja parista vanhemmasta nostalgikosta. Aurinkolasien takana olisi periaatteessa voinut olla kuka tahansa, koska harva tietää miltä Trans-X nykyään näyttää tai kuulostaa. Ennen Trans-X:ää oli Ken Laszlo esiintymässä, mutta missasimme hänet juuri ja juuri. Harmittaa perkeleesti, mutta näinpähän kaverin sentään vilaukselta yleisössä. Hän näyttää nykyään erehdyttävän paljon Dr. Jacobyltä Twin Peaksista. Trans-X:n jamppa eli Pascal Languirand taas näyttää slovenialaisen Hazardin jäseneltä. 

Dr. Jacoby
Hazard

No olipahan viihdyttävää, ja mielestäni on hienoa, että vanhoja tähtiä raahataan Suomeen. Pandorat ja muut ysäridancetähdet ovat jo käynyeet baarikeikoilla Suomessa ja seuraavaksi varmaan Black Eyed Peas kiertelee seduloita. Mutta Trans-X ja Ken Laszlo ovat tietenkin aivan eri levelillä, ja kiitos siis Italo [reiv:] kakkosen järjestäjille, ja toivotaan että nähdään kolmannetkin. Parempiakin keikkoja olen nähnyt, mutta 30 vuoden takainen tanssimusiikki kuulostaa ihmeen tuoreelta vieläkin. ”Transsulta” ainoa tuttu kappale oli oikeastaan Living On Video (ylläri), joka tuli livenä jonain uudempana versiona. Havaitsin, että myös 3D Dance ja Message on the radio ovat todella näppäriä biisejä, vaikka varsinkin jälkimmäisessä miehen laulusuoritus on kamala. Myös lempikappaleeni Joy Divisionilta eli Transmission raiskattiin hienosti. No oli se ainakin parempi veto kuin The Killersin kamala Joy Division coveri. Hauskaa muuten miten Shadowplayn ja 3D Dancen alut kuulostavat samalta. 

Koska blogini tarkoitus on kuitenkin arvostella halpislevyjä eikä keikkoja, niin otan käsittelyyn Trans-X:n ainoan hittisinkun Living on video. Kappaleesta on kymmeniä eri versioita. Alkuperäinen on tehty vuonna 1981 ja julkaistu maxina 1983. Oma versioni on seiskatuumainen vuodelta 1985 ja virallisesti nimellä Living on video ('85 re-mix). Aika samaltahan tämä kuulostaa kuin youtuben videollakin. Uusimmat versiot ovat jostain viiden vuoden takaa. Ei ole varmaan suuri vääryys kutsua Trans-X:ää yhden hitin ihmeeksi. Vaikka Trans-X (eli Pascal ja joku random nainen) esiintyi italobileissä, niin se ei ole italodiscoa. Ensinnäkin Trans-X on tietty Kanadasta eikä Italiasta, ja toisekseen se lasketaan yleensä Hi-NRG genreen. Tyyli on jotenkin nopeampi ja junnaavuudessa lähempänä nykyisiä konemusiikkigenrejä.

Kappale itsessään on yksi suurimpia kasarin alun tanssibiisejä. Biitti on täydellisen pumppaava, ja syntikkariffi jää päähän ärsyttämään ikuisuudeksi. Lazereita, robottiääniä ja muita mausteita ei ole säästelty. Mitään laulumelodioita tässä ei (onneksi) ole, ainoastaan nais-, mies- ja robottiäänet, jotka toistelevat kappaleen nimeä ja horisevat tietokonekliseitä. Pääosassa on kuitenkin maukkaat analogisoundit, energia ja hieno cyberavaruusfiilis. B-puolella on kappale nimeltä Digital World, joka ei ole mitenkään ärsyttävä, mutta aika turhanpäiväinen. Mitään samanlaisia koukkuja kuin A-puolessa ei ole. Kappale on energistä syntikkapoppia ja jatkaa samaa tietsikkahehkutuslinjaa, joka hieman huvittaa nykypäivänä. Kotitietokoneiden, vhs-kasettien ja syntikoiden ilmestyminen markkinoille oli tietenkin suuri murros aikoinaan ja ymmärtäähän tuon, että aiheesta piti aika monta biisiäkin tehdä.

Living on Videon video on myös klassikko. Pascal rokkaa Roland SH-101:n kanssa, ja taustalla jätkät pistävät robottitanssin ohella jotain Dallasia nauhalle 14-tuumaisten kuvaputkitelkkareiden ympäröimänä . Parasta kuitenkin on naisen tuima ilme ja välinpitämättömän coolit tanssiliikkeet. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti